17.12.22

Okno do neexistujúceho sveta

    Chladné a neosobné ako vosková figurína Julie Roberts. I tak si bez neho nevieme predstaviť život. Pozeráme sa doň každý deň. Koho sa krajšie pohlavie, ako prvé, ráno pýta na vrásky, zuby, jebáky? Okrem seba, kontrolujeme ním situáciu pri jazde autom. Na diaľnici je to otázka života a smrti. Zvieratá reagujú naň zvláštnym spôsobom. Nevedia pochopiť, čo sa deje. Ale napríklad slon, straka alebo veľryba, či delfín chápu, že vidia svoje vlastné obrazy. Gorily sú také na vážkach. Planéta opíc nehrozí, skôr delfínov.
Prvé zrkadlá boli vyleštené mosadzné pliešky. Sklo začali používať v staroveku Peržania. Feudáli začiatkom 17. storočia okrem poddaných už vešali i zrkadlá. Na stenu pochopiteľne. 
Najväčšie zrkadlo na zemi je na bolívijskej náhornej plošine Salar de Uyuni. Keď sa na povrchu desať tisíc metrov štvorcovej soľnej plošiny zhromaždí tenká vrstva vody, stáva sa vysoko reflexnou. Človek sa zmohol len na skromné zrkadielko pre observatórium v Čile s plochou ani nie štyristo metrov štvorcových.



    Umožňuje cestovať časom do minulosti. Ak priložíme dve zrkadlá veľmi blízko seba vznikne pôsobením kvantových polí fyzická sila, ktorá napomáha udržať červiu dieru, cez ktorú sa dá cestovať s5. Je však nekonečne malá. Tak pre koronavírus. Kto vie, či neprišiel z budúcnosti?  A vraj z Wu-chanu. Vďaka zrkadlu viem aj, ako ďaleko je náš súputník mesiac. Autom by sme k nemu cestovali celý rok. I to, že od nás odchádza 4 centíky ročne. 
Pôsobí mysticky. Skúste sa pozerať v zatmenej miestnosti meter od zrkadla na svoj obraz. Nech je čo najviac tma, ale aby ste videli svoj obraz. Po 10min. vám garantujem, že uvidíte všetko možné len nie seba. Schyza jak vyšitá. 
Je to vlastne mýtus, že zrkadlo váš obraz prevráti. To, čo vidíte je ľavá strana vašej tváre vľavo od zrkadla a pravá strana vpravo. Je mi to jasné ako Mikasova vyhláška, ale nevadí.  



    Existuje aj "skutočné" zrkadlo, ktoré umožnilo vidieť obraz tak, ako vás vidia ostatní. Môžete si to opáčiť sami. Stačí si spojiť dve zrkadlá v pravom uhle. Tak získate 3D projekciu, aký ste krásny pre okolie. 
Kúzelné je zrkadlenie na hladine vody. Odraz pokoja preniká i do vás. Skúste doň hodiť kameň. Rozbije harmóniu a kľud. Rovnako magický je kaleidoskop. Dvadsať sklíčok s tromi zrkadlami dokáže vytvoriť obrazce na 500 miliónov rokov.
Desivý, no reálny je strach zo zrkadiel. Katoptrofóbia. Už len to slovo znie traumatizujúco. Takýmto neborákom napr. vadí, že obraz v zrkadle je nereálny. Iní veria, že zrkadlo kradne dušu. Dodnes v niektorých kultúrach prehodia cez zrkadlo plachtu v dome nebožtíka. Priznajte si, že v cudzom, rokmi opustenom dome sa do zrkadla len tak nepozriete.



    Zrkadlo nás vymanilo zo zvieracej ríše. Bez zrkadla neexistuje ja a ty, bez ja a ty niet myslenia.  Všetky jednoduché pojmy sú zrkadlové: pekný a škaredý, dobrý a zlý, tvrdý a mäkký. Hovoríme o smútku a radosti, o láske a nenávisti. Zrkadlo rozdvojilo osobnosť na seba a mňa. Skôr, ako to bol človek schopný rozlíšiť. Kým ste sa nevideli v zrkadle, nič ste nevideli ani zo sveta. Už dvojročné dieťa rozozná seba v zrkadle. Veď aj schopnosť empatie a porozumenia sa pripisuje zrkadlovým neurónom. Krásny príklad je zívanie. Zívnem ja, a sused vedľa mňa tiež. A ešte mi vyčíta, prečo zívam, a potom musí aj on. Aj emócie sa zrkadlia v tvárach ľudí. Niekedy sa spolu bojíme i smejeme. Falošní ľudia sú zrkadlá s pokriveným sklom. Duté, či vypuklé, ponuré a tajné. Nevidíme ich pravú tvár. Fejklandia zdarma.
Aj duša má svoje zrkadlo. Vraví sa, že v očiach. Ale pieseň, báseň, či maľba je taktiež zrkadlenie autorových pocitov. Zrkadlo je s nami od pradávna, a preto otvorte oči a dobre sa pozerajte. V tvárach druhých uvidíte svoj odraz.

Žiadne komentáre: