28.6.13

Deti

Mladšia nevie povedať K a nahrádza ho T, tak vznikajú slová ako toň, toník (kôň), tit (krík), mamita (mamička), potaj (počkaj), toleso (koleso), mačita (mačička) alebo žibaba (ježibaba), veľmi pekné slovo je mut (mucha). Sme radi, že je v poriadku a podľa doktorky v reči dokonca kúsok popredu.
Popredu je určite aj v srdnatosti. Jeduje sa ako čert. Hádže sa o zem. Väčšinou si to nevšímame, inokedy dostane po zadku. Už nám aj povedala: "Nebudem posutat." V preklade "Nebudem poslúchať." Z jedením sme sa dostali do štádia ako zo staršou. Zabávanie, televízia, naháňanie, neskutočné. Teta povedala, že jej deti boli tiež zlí jedáci, ale to, čo naše predvádzali teda ešte nevidela. Hranolky sú istota. Zem je pre ňu magnet. Minimálne raz za deň ju pritiahne, hlavne čelom. Tiež dosť obľubuje rohy stolov. V horúcich dňoch ju mamina odúča s úspechom od plienok. No počká si na tú jednu plienku, či gaťky, aby sa mohla do nich vykadiť.
Staršiu by pani riaditeľka škôlky rada videla krepčiť v tanečnej. Nebránime sa. Dcérka by sa videla aj na tenise, ale my ju nie. Zisťujeme, že je fotogenická. Cez to všetko sme teraz fotky zo škôlky  za 10Eur odmietli. S jedením sa polepšila. Zaviedli sme 20 min. intervaly, dokedy sa má najesť. Trocha to pomohlo. Malý mudrlant. Mali sme na návšteve postihnuté dievčatko. Mama jej povedala, že je chorá. Na to dcérka, že nie je chorá, ale postihnutá. A to sa nedá liečiť. Mladšiu navádza na zlé veci. Tá sa samozrejme nebráni. Potom sa staršia vyhovára. Niekedy však pomôže, usmerní aj správnym smerom. Má obdobia, kedy sa s ňou nedá a je papuľnatá. Chodí s nami na svojom malom bicykli. Dá to veľa práce ju usmerniť, aby sa držala kraja cesty, neobzerala sa a tak. Šlape medzi nami. Najviac prešla asi 6km v kuse. Nafukovací hrad bol veľké lákadlo. Nejaké veľké etapy s ňou tento rok neplánujeme. Predsa len sa čosi našlape a aj tak ide pomaly. S mamou sa blížime k pádovej rýchlosti.
V horúcich dňoch sme sa chodili kúpať. V týždni k Váhu, cez víkend sme prvýkrát navštívili termálne kúpalisko v Partizánskom. Myslím, že na zvyšok sezóny sme rozhodnutí. Už sú pekne opálené. Staršiu trápia alergické reakcie. Teraz lieta kopec všelijakej bodajúcej nainfikovanej pliagy. Raz mala opuch pod okom a nedávno temeno. Baby čakajú teraz dva mesiace prázdnin. Už sme aj kúpili bazénik babke, tak nech už je konečne poriadne leto!

Žiadne komentáre: