19.6.13

Knihy vs. filmové spracovanie 10

Známa knižka O.Nedbala Nikola Šuhaj loupežník bola sfilmovaná 2-krát. Obe adaptácie som si pozrel. Prvá z r.1947 od režiséra M. Krňanského sa pomaly viac-menej červená a je cítiť rastúci vplyv boľševikov. Zo Šuhaja robia hrdinu v duchu vtedajšej propagandy a ospevuje ho ako hrdinu bojujúceho proti zlým žandárom a boháčom. Toto sa tam omieľa dokola a myslím, že kniha vypovedá o niečom inom. Eržika tam vystupuje len okrajovo. Šuhaj utečie na začiatku od baby, ktorá ich učarovala. V knihe ju však ubijú k smrti.
Inscenácia z r.1977 je mierna, padnú tam len 4 výstrely, žiadna krv. Vcelku sa drží knižky a je oproti staršiemu filmu lepšia. Dodržuje jednotlivé dejové momenty. Nezachádza do detailov. Akurát tam nie je Šuhajov otec ani ostatní súrodenci. I tu Šuhaj s nem. vojakom utečie na začiatku od baby.
Ďalšia menej známa knižka Protivník od E.Carrere-ho sa dočkala filmovej podoby v r.2002 od N.Garcia. Mená sú vo filme fiktívne. Dej je oproti knihe poprehadzovaný i keď popisuje, čo sa vlastne stalo. Chýba akosi záver. V knihe sa dozvieme, prečo a čo a sa stalo so Jeanom-Claudom a niektorými ďalšími postavami a psom. Film akoby to nedokončil a treba premýšľať pri jeho sledovaní. Kniha je v tomto priamočiarejšia.
Naveľa, dostal som sa aj k našej klasike Tri gaštanové kone od M.Figuli. V r.1966 ju dal do filmovej podoby režisér J.Šajmovič. Vo filme vôbec nevystupuje Petrov kamarát Jožo Greguš. Zato jeho žena sa tam mihne. Spočiatku je film nudný, knižka je pútavejšia. Svojho anonymného soka s fúzikmi stretne na konci novely v meste, nie v dedine. Tu si to režisérsky zjednodušil. Film trvá iba niečo vyše hodiny. Určite by sa dal spraviť dlhší. Nie je tam napr. ako si Peter postavil dom. Kto je lenivý čítať, hoci útlu knihu, stačí mu zhliadnuť film. Vcelku sa drží predlohy.

Žiadne komentáre: