24.2.22

Knihy vs. filmové spracovanie 27

   Profesor Nečin od H. Manna bol sfilmovaný už v r.1930 režisérom J. von Sternberg-om pod názvom Modrý anjel. Film iba voľne reprodukuje knihu a spoločný má iba námet. Preto sa ani nebudem ďalej rozpisovať. 
   Rozsiahly vojnový román N. Mailer-a Nahí a mŕtvi uviedol v r,1958 na plátna kín režisér R.Walsh. Natočiť takmer 700 stránkový román bola teda odvaha. Film nie je veľmi známy a nie sú k nemu ani české alebo slovenské titulky. Každopádne film nie je taký krvavý ako kniha. Začína inak, striptízom v bordeli, no kniha začína v podpalubí inváznej lode. Ale vo filme sú stroje času (život, či myšlienky postáv v civile), čo som si myslel, že ani nebude. Chlapi si pálenku destilujú, no v knihe kúpia tri fľaše. Prvá polovica filmu je ešte ako tak podľa knihy. V ďalšom deji sa však rozchádza. Poručík Hearn vo filme prežije, v knihe padá japonskou guľkou. Naopak čatár Croft nie je v knihe pri prieskume zastrelený a vráti sa s5 do tábora. Vymyslená je i scéna s hadom a smrteľným uštipnutím. Posolstvo diela však je viac menej zachované, ale nepovie ho Hearn, ale čitateľ si ho musí domyslieť sám.
   Mefisto od K. Manna natočil maďarský režisér I. Szabó v r.1981. Divácky náročný a dlhý film v podstate kopíruje knihu. Pridané sú akurát pasáže z Goeteho Mefista, čo však nie je na škodu. Naopak, umocňuje dielo. Posledný záber Henrika vo svetle reflektorov je doplnený. Odporúčam vzhliadnuť ako klasické dielo svetovej kinematografie.
   Detskú knižku A. Marshall-a Už zase skáčem cez kaluže sa podujal sfilmovať známy český režisér K. Kachyňa v r. 1970. Snímka je voľný námet a len schematicky kopíruje knihu, i keď sa neodohráva v Austrálii, ale na statku v južnej Morave. Režisér si nejaké scény upravil. Meno hlavného hrdinu Alan je zmenené na Adam. Vo filme vystupuje paholok, ktorému Adam robí zle. V knihe skôr opisuje autor svojich priateľov. Vo filme haranti vyvádzajú iné zbojstvá (vyplašenie farára), ako opisuje Alan v knihe (chytanie rýb, lezenie v kráteri). Na konci filmu sa nedozvieme, čo a kam ide hlavný protagonista študovať, to je napísané v knihe. Film i knižka je pohladenie duše a odporúčam obe.

Žiadne komentáre: