22.10.20

Knihy vs filmové spracovanie 25

Maxim Gorkij napísal o svojom detstve 500 stranovú trilógiu a v r. 1938-1942 bola i sfilmovaná režisérom M.Donskim. Rovnako v troch častiach. Pozerať takmer 5h snímku o spodine ruskej spoločnosti 19st. je únavné a nudné. I keď vykresľuje chudobu vo všetkých jej podobách. Dielo je poplatné dobe svojho vzniku. Prvá časť sa ešte dá pozerať a je vcelku verná knihe. Druhá časť je už menej pútavá a tretia sa odkláňa absolútne od knihy. Vo filme je menej smrti a krutosti ako vo filme. Nedozvieme sa ako umrela Aljošova mama, či milovaná babička. Tretia časť už je ladená príliš socialisticky.

Detektívka Grahama Greena u nás vyšla pod názvom Nájomný vrah. Film nesie názov This gun for hire a bol natočený v r.1942 Američanom F.Tuttleom. Prostredie je preto zasadené v americkom meste. Už v úvode filmu je vidieť, že Raven nemá zajačí ksicht ako v knihe. Vo filme nie sú oceliarne, ale chemička. Masky skúšajú zamestnanci továrne a nie ľudia v meste. Iné mená Davisa alebo detektíva, tak isto hlavná postava sa volá Ellen namiesto Ann ako ju pomenoval Green. Naveľa, námet knihy je do filmu prebratý. No motív vraždy bol iný ako v knihe. Raven zabil mamu vo filme, v knihe spáchala samovraždu. Zopár ďalších odlišností ako napr. mačka nebola vo vagóne, či vymyslená krádež peňazí vo vlaku Anne Ravenom. Prezlečenie navrhol Raven vo filme, v knihe naopak, Anna. Už je len detail to, že Davis má rád sladké, ktorý vo filme nie je. Film je akčnejší, napr. je pridaná scéna úteku Ravena na stanici. Starý magnát zomrel rukou Ravena, no v knihe na infarkt. A nemal ani zbraň z pera ako vo filme. Film končí smrťou Ravena, kniha ešte pokračuje, kde sa vyrieši vzťah detektíva s Ann. 

Veľmi jednoducho písaná a dobre sa čítajúca novela Matka zem (dielo pripomína Marquezových 100 rokov samoty) od nositeľa Nobelovej ceny K.Hamsun-a bola sfilmovaná len raz, a to pred sto rokmi (1921) režisérom G.Sommerfeldtom. Nemý film som vzhliadol s titulkami. Dve tretiny filmu sú v podstate podľa knihy. No posledná tretina sa už dosť odchyľuje od knižnej predlohy. Zavaleného Aksela nezachráni Izák a Inger, ale v knihe stará baba Olina. Nestrhne sa bitka o Barbro a obe svadby v závere filmu sú tiež vymyslené. Na plátne chýba osud najstaršieho syna Elesiusa a trebárs aj Andersa Storma.

Žiadne komentáre: