28.10.13

Návrat leta, šarkanov a nálepiek

Babie leto sme využili pokiaľ sa dalo v prírode a s prírodou. Pasívne sme sa zúčastnili šarkaniády. Bolo tam takmer celé mesto, pochopiteľne sme nemohli chýbať. V ten deň sa šarkany v meste teda
kúpiť nedali. Došli sme akurát včas, keď sa vyhlásila súťaž. Najprv o najkrajšieho ručne vyrobeného šarkana. Zúčastnilo sa ich zo 10 kúskov. Porota sa snažila oceniť každý výtvor, a tak vyhlasovala ďalšie podkategórie ako minimalistický šarkan, najmenší, multimediálny atď. Každý tak dostal cenu. No pravdepodobne ani jeden šarkan nebol schopný letu. Lietali len kupované. Bolo to len o ukázaní svojich výtvorov. Potom bola ešte najkrajšia kategória Najškaredší šarkan. Mne sa páčili slipy natiahnuté na konári. No tie boli diskvalifikované. Konkurovala Tesco igelitka, tiež na konári.
Vyhral to však krabicový drak, ktorý bol funkčne škaredý. Neposlúchal, nechcel lietať ani za to modré nebo. Takých tam bolo viac. Napr. obria chobotnica a la 3D šarkan. Po povinnom fotografovaní exponátov sa súťažilo. Z potrhaných handier organizátori spravili chvostíky a deti sa potom naháňali a lovili ich. Neprihliadli však na pestré vekové kategórie. Mladší sa tak stali ľahkou korisťou starších drakov. Ako sa slnko sťahovalo k obzoru, sťahovali sa aj šarkany. Na záver vystúpila aj diaľkovo riadená kvadrikoptéra. Kto chcel mohol sa za dobrovoľný prípspevok najesť a dať si pivo, či navliecť tričko. Cestou sme si pozbierali listy a pobrali sa domov. Aktívni sme boli až doma, keď potom moja drahá viazala a lepila kytice z listov. Spolu s dyňami a gaštanmi sme si jesenne skášlili byt. Aktívne bola aj inak, keď umyla okná. Nezvykle aktívni boli aj cestári, ktorí opravili cesty okolo domu. Žeby sa blížili krajské voľby?  Ďalší príjemne teplý víkend sme učinili pokus o zdolanie kopca nad mestom spojeného s opekačkou. Vyrazili sme pomerne neskoro, hoci trasa nebola náročná. Bohužiaľ sme kopec nenašli, resp. cestu naň, hoci sme oddychovali pod ním! Mali sme ho vziať útokom z druhej strany, kde je pláň. Ale išlo hlavne o to vypadnúť von, babie leto vrcholilo. Ďalekohlad aj špekáčky ostali nevytiahnuté. Špekáčky sme si opiekli doma na panvici a zapili typickým čundráckym "ríbezlákom".
Boli sme sa aj previesť na bicykloch. Posledný teplý deň vyhnal von veľa ľudí, aj peruánskeho indiána na most. Objavili sa lietajúci aeronauti, ktorí neodmysliteľne patria k babiemu letu.
Zmenil sa už čas, skoršie býva tma. Po večeroch lepíme ako každý rok Billa nálepky. Tento rok je o dinosauroch. Do knižky pribudli 3D nálepky, ale cez lacné okuliare sa nepozerajú dobre. Radšej si ich mohli odpustiť. Žena mení o stošesť, Billa prameň totiž začiatkom roka vyschol. Snaží sa tiež doplniť zbierku Šmolko domina. Dievky nosia domov listy. Ja zbieram lístočky z pokladní do lotérie.  A obaja rodičia zbierajú nervy na dlhé zimné večery, ktoré prichádzajú. Dievkam treba vymyslieť nejakú činnosť. Staršiu baví kresliť hoci, paradoxne, chodí na úplne iné krúžky. Mladšiu baví robiť ako inak neplechu.

Žiadne komentáre: