13.1.16

knihy vs. filmové spracovanie 18

Romantický príbeh Emy a Dextra pod názvom Jedeň deň režíroval L. Scherfig v r.2011. Zhodou okolností som film pozeral 15. júla, kedy sa dej odohráva. Celkovo kladný počin režiséra i atmosféru vie film navodiť. Malé odlišnosti sa nájdu. Ema s Dexterom sú na dovolenke v knihe v Grécku a nie vo Francúzsku. Na svadbe priateľky sú Ema s Dexim podľa knihy v bludisku  a nie na streche. Vo filme nie je zmienka o romániku Emy s riaditeľom školy. Ian pošle  list Dexterovi, kdežto vo filme sa neunúva navštíviť ho. A na koniec si nepovedia zbohom ako vo filme, ale ahoj.
Známa novela od J.Steinbeck-a O myšiach a ľuďoch bola sfilmovaná v r.1992 hercom a réžiserom G.Sinrise-om. Príbeh dvoch tulákov putujucich za prácou po strede USA začína vo filme honom na nich keď prostáčik Larry vystraší dievča. V knihe začína ako už obaja idú na ranč. Režisér tu pridal viacero scén. Tuláci sa stretli s farmárom v nocľahárni, vo filme u neho v dome. Vymyslené  je aj stretnutie Georga s ženou farmárovho syna. V knihe žena nevystupuje tak často. V závere, keď George zastrelí Larryho prichádzajú ostatní, a tým kniha končí. Vo filme nepríde k rieke nikto a film končí ako George sedí vo vlaku. Na tieto detaily, je to v podstate kópia knihy.
Dráma šibnutej švajčiarky Corrine Biela Masajka prišla na plátna kín v r.2005 od režisérky H.Huntgeburth. Hlavná hrdinka v knihe i vo filme pôsobí neskutočne, naivne a hlúpo. Ale snáď obe dielka vznikli preto, aby poukázali, odradili a otvorili oči možným nasledovníčkam.Vo filme sú zmenené mená. Corrin je Carol, Lketinga je Lemalian atď. Film je len ľahký, skratkovitý odvar knihy a zobral si z nej len jadro. Nevystupuje v nej napr. Priscila, udalosti v Mombase tam, okrem začiatku, vôbec nie sú. Chýba tam aj viacero postáv, scén. Carol vie po anglicky, kdežto podľa skutočnosti zo začiatku len habkala. Vymyslené je tam zamestnanie policajtovho synovca v obchode. Lemalian vyslovil svoje pochybnosti o otcovstve až po pôrode, nie pred ako vo filme.  Carol (Corrine) utiekla až z Mombasy, nie z Barsaloi. Film nie je tak atmosfericky dotvorený, pôsobí plocho, i tak je to celkom slušná dráma.

Žiadne komentáre: