29.1.13

2. čertoviny

Náš malý čert (v jej jazyku teť), buchta, kráľovná všetkých nezbedností a grimás je už na svete tretím rokom. Stále máme v živej pamäti, že to mohlo skončiť aj inak...
Slovník sa jej za posledné 2 mesiace veľmi obohatil (zopár skvostov: hašuty-halušky, síže-slíže, netan-prestaň, opeťa-opica) a pomaly začína tvoriť vety.
I keď nie dokonalé a vynecháva slová. Napr. "toto peč"; "tam neni", "peč pode".  Pozná už aj svoje meno. Vie poďakovať, keď niečo dostane. A začínajú otázky typu "Co to ie?" Zaujímavé, že má iné slová alebo ich inak vyslovuje ako mala staršia pre tie isté veci. Mamina tvrdí, že má ploché nohy. Staršia už v jej veku nemala. Hoci nosí topánky s ortoped. vložkou, nosila aj po staršej. Veríme, že sa jej to ešte napraví. Ploché nohy je teraz veľký problém u všetkých detí. Rodičia kupujú lacné topánky a potom sa nevedia zbaviť plochých nôh. Niekedy aj pretŕčať dieťa v značkových nie je to najlepšie. My sme u staršej na topánkach nešetrili a má ich v poriadku. Mladšej sme sa tiež už rozhodli kupovať iba nové.
Jej váha je bezmála taká ako u staršej! Budem mať, čo túto sezónu v nosiči, čo nosiť teda.
K drobným zraneniam, či úrazom dochádza častejšie ako u staršej. Možno preto, že na ňu tak nedávame pozor alebo viac zo staršou vymýšľa. Pokiaľ netečie krv, neriešime. Nič si len tak nedá robiť a občas len tak inzultuje staršiu.
Je to šikovnica. Učíme ju piť z pohára a aj sa sama chce kŕmiť, či rukami alebo lyžicou. No potom je jedlo,či nápoj všade, len nie v ústach. Ale zlepšuje sa. Už tak nesledujeme, čo je, či zdravo ako pri staršej. Vegeteriánka z nej nebude. Minule odsunula misku s cestovniou a povedala: "Mašo čem!"
Skúša sa aj sama obúvať, ale niekedy, na zlosť, jej ide vyzúvanie pochopiteľne lepšie.
Jediné, čo robí snáď už aj naschvál, je kadenie do plienok. Ani za ten svet nechce otrčiť zadnicu do "šerbla". Ešte si aj povie, že už "tatala" alebo "hama" alebo "neni dota". Cikanie je dopytové ako na výťahu. Musíš ju zavolať. Na kladenie si radšej počká na čistú plienku. Príde to samo, nič iné nezostáva. Ani umývanie rite studenou vodou nepomáha.
Hry ju bavia len krátko, staršia ju vie niekedy zaujať, ale nikdy nie na dlho. Podobne aj s rozprávkami v televízore. Tiež len na pár minút. A rodičia by si tak oddýchli. I spánok má stále plytký. Nuž staršia spávala pri prerábaní bytovky, na hluk si zvykla.
Chystáme sa pomaly juniorku presťahovať k staršej do izby, ale akosi to odkladáme. Postieľka jej už je veľka. Nedávno sme ju celú lepili.
Dnes som sa dočkal prvýkrát krásneho  "Tato lubim". Na toto čaká každý rodič a prajem to každému. (no večer ľúbila aj čerta v rozprávke).

Žiadne komentáre: