18.6.14

Knihy vs. filmové spracovanie 15

Hemingwayov román Komu zvonia do hrobu som pozeral v podaní z r.1943 od S.Wood-a.
Začiatok je iný, kde zahynie Kaškin rukou Roberta. V knihe je Robert s Anselmom. Niektoré menšie scény sú vynechané, i tak má film takmer 3h.  Prvú noc strávi Robert s Mariou v spacáku, čo vo filme nie je. Tam odíde. Pablo nespáli odpaľ. zariadenie, ale v knihe ho hodí do rieky. Hrdinská smrť cigána v knihe nie je. Robert skonáva nie na skalách, ale knižne pri strome.
V našom vydaní vyšla detektívka od R.Chandlera pod názvom Večný spánok. Film The Big Sleep sa pokúsil knižke priblížiť v r.1946 režisérom H.Hawks-om. Vynechaná je tam scéna sledovania úchyláka s pornograf. knihou. Vo filme zazneli 2 výstrely na Geigera miesto 3. Ženy sa vo filme príliš motajú okolo detektíva P. Marlowa. I taxikárka je tam namiesto taxikára. Vivian v bare s Marlowom nikdy nebola, iba tak vo filme. 500USD dal Marlowovi sluha Norris v zastúpení starého Sternwood-a, nie Vivian ako ukazuje film. Carmen vo filme nečakala Marlowa v posteli, ale v kresle. A vyhodil ju hneď. Periny teda netrhal,čo mohlo pridať "akčnosti". Telefonát Vivian s Marlowom o tom, že našli Showna je vo filme vymyslený. Shown je inak v knihe Rusty. Marlowa nezbili na ulici ako vo filme. Marlow nepovedal Agnes, že Jones je mŕtvy, ale v knihe iba ušiel. Art šiel tú pneumatiku vymeniť a až potom ho Canino omráčil. Vo filme sa ide priamo na vec. Vivien nie je u Arta v dome. A už vôbec, že by ho ona oslobodila z pút. Nespolčila sa s ním. Koniec filmu s Eddie Marsom je vymyslený. Nezahynul rukou vlastných chlapov, vôbec nezomrel. Film chce byť predsa len akčnejší, no na inom mieste.
Odysseus od J.Joyca. Ťažká to kniha, plná balastu, tľachania o ničom. Stále sa tam do nekonečna omieľa Shakespeare, úryvky z biblie, írskej histórie a veci obdobné. Niekedy som nevedel rozlíšiť, čo je Leopoldov sen, myšlienky, či skutočnosť. Napomáhajú tomu vysvetlivky na konci knihy. Taktiež štýly sa tu prelínajú. Dráma, rozprávanie, monológ, dialóg. Brak najväčšej úrovne, cez to všetko autorovi vyniesol slávu nebeskú. Asi kvôli tomu gulášu. O čom je sa dá pochopiť len po prelúskaní celej 600 stranovej knihy.V r.1967 sa na túto neľahkú úlohu podvolil r. J.Strick. U nás film ani nebol uvedený. Kto by túto nudu zniesol? Tu je asi vhodné najprv vzhliadnuť film a potom lúskať knihu. Film je ľahké poňatie knihy. Hoci tiež sa tam prelínajú deje a štýly ako v knihe. Samozrejme nie je tam všetko, napr. scéna s námorníkmi. Kto by sa rád nudil 2h, nech si pozrie film, kto 2 týždne, nech si prečíta knihu.

Žiadne komentáre: