27.11.18

Knihy vs. filmové spracovanie 20

V našej biednej knižnici už nie je veľa klasických kníh, o nových ani nehovoriac. Preto sa ťažšie hľadá. Nedávno som vzhliadol klasiku Zvieracia farma od G.Orwela v poňatí režiséra J.Stephenson-a z r.1999. Z knihy je prebraný len hlavný námet, myšlienka.
 Skvelý film, ale knihe sa nevyrovná. Kniha je viac drsná. Hovoriace zvieratá niekedy vyzerajú nepatričné. Na druhej strane, aby film nemal 30min. režisér ho oživil viacerými človečími postavami a inými pridanými vecami. Je tam aj zopár nejasností oproti knižnej predlohe. Ľudia tam vystupujú dosť nudne. Koniec filmu je klasický "happyend", ale kniha končí úplne inak. To je škoda. Každopádne, i keď film nie je kniha, má čo povedať.
Slávny bítnicky román J.Kerolaca Na ceste som si pozrel v novšej filmovej verzií z r. 2012 pod taktovkou r. W.Salles-a. Dej, resp. scény sú oproti knihe poprehadzované od začiatku. V podstate je však podľa knihy. Nuda je možno menšia ako v knihe. Niečo je len nahlodané a nedokončené. Na druhej strane napr. teplošská scéna v hoteli je v knihe len hmlisto spomenutá, ale v knihe je vyzdvihnutá.  Niektoré myšlienky nie sú z knihy, ale z iných Jackovych diel alebo výrokov. Každopádne treba si prečítať najprv knihu, aby bol film pochopený. Režisér detaily neriešil. Snažil sa podchytiť myslenie, konanie a správanie beat generation. Na to ako je kniha slávna, film ťahá skôr za kratší koniec. V knihe je Sal.snílek a púšťa sa do intelektuálnych debát s priateľmi. Vo filme je Sal realistickejší.
Snehuliak od známeho Jo Nesbo bol daný na plátna kín v r.2017 režisérom T. Alfredsonom.
Film si berie len hlavnú myšlienku. Vo filme akoby neboli dotiahnuté scény z knihy. Film nie je zlý ako detektívka, ale oproti knihe skôr sklamanie. Na druhej strane v knihe sa len súloží a zabíja, akoby potom vyzeral film?

Žiadne komentáre: