17.4.14

Knihy vs. filmové spracovanie 14

Sci-fi kniha Hry o život bola sfilmovaná v r.2012 režisérom G.Ross-om pod originálnym názvom Hladové hry. Film je stručnejší, zopár scén a detailov je tam vynechaných, či pozmenených. Napr. opilec Haymitch sa predstaví až vo vlaku, v knihe už pri losovaní.  Po príhovore prezidenta utekajú na voze do zákulisia, kde ich horiaci oblek hasia vizážisti. Vo filme stoja v aréne a zhasnú im šaty samy od seba. Katniss vystrelí v knihe viac šípov pri predvádzaní ako vo filme. Seneca je vo filme vymyslený a aj rozhovor s prezidentom Snowom sa nikdy v knihe nestal ani ďalšie scény s ním. Revolta v 11. obvode sa v knihe nestala. Peeta v jaskyni Katniss omámi nejakým sirupom, aby mohla ísť po liek. Vo filme je to vynechané a odchádza, keď zranený blúzni. Psi na konci sú v skutočnosti mutanti z mŕtvych súťažiacich, čo sa vo filme nedozvieme. Na týchto pár nepodstatných detailov je inak film podľa knihy.
Ďalší román Chránenci neba od P.Bowles-a som videl v pôvodnom znení. V r.1990 ho natočil
r.B.Bertolucci. Film bol ostro kritizovaný a získal "Zhnité rajčiny". Je pravda, ak už nič iné, život nomádov mohol ukázať lepšie. Takto je film dosť nudný. Začína ako prvá kapitola knihy ležiacim a dumajúcim Portom. Potom sa však film odkláňa a pokračuje príchodom trojice cestovateľov do Afriky (v knihe je to až neskôr a Port tam nie je skladateľ, ale spisovateľ). V knihe pokračuje Portovým výletom po meste. Scéna Kit prechádzajúcej sa po vlaku vo filme nie je. Port pri ceste s Lyle-ovcami sedí vzadu, no v knihe v predu medzi nimi. Pri výlete Kit a Porta bicyklami na pahorok len sedia vedľa seba a Port filozofuje. Vôbec nedôjde k sexu ako vo filme. Záver filmu sa zrýchľuje. Svadba Kit s Belquaissimom tam nie, rovnako ako jej útek od neho. Vôbec to nie je v knihe tak, že ju Belquassimove manželky donútia odísť. Ujde sama a ešte jej oni k tomu pomôžu. V závere sa stretá v reštaurácií s rozprávačom, no v knihe skočí do mora. Takže film sa z polovice líši od knihy a bol by pútavejší, ak by sa režisér snažil ísť podľa nej.
Slávny vojnový román Na západe nič nového od E.M.Remarqua bol sfilmovaný pochopiteľne viackrát. Vzhliadol som novšiu adaptáciu z r.1979 režiséra D.Mann-a. Knižka je drsnejšia ako film. Chodiace telá bez hlavy tam nie sú. Najdesivejší záber je na odtrhnutú ruku.
Jednotlivé deje, či scény sú oproti knihe poprehadzované. Napr. na dovolenku neodchádza z nemocnice, ale ešte pred zranením. Iná je tiež scéna Paulovho stretnutia s učiteľom. Vo filme sa stretnú v škole, no v knihe v kasárňach. Učiteľ sa tiež dal do domobrany. Drobné detaily: chlieb nedávajú krysám, lebo sa nedá jesť, ale preto, že im nič iné neostáva, ak ich chcú pobiť. Husy nechytá celá čata, ale iba Paul s Katom a aj to pod rúškou tmy. Tjaden s Albertom zatiaľ sedia v base. Pacient sa vráti z izby smrti v nemocnici a neostáva tam. Paulova smrť nie je v knihe popísaná podrobne, vo filme zomiera symbolicky pri kreslení operenca. I tak vcelku snímka kopíruje knihu a  zanechá dobrý pocit z diela. I keď je to smutný film o hrôzach vojny.

Žiadne komentáre: