12.1.21

Knihy vs. filmové spracovanie 26

 Poviedka Atlantída od G.Hauptmanna bola sfilmovaná v r. 1913 režisérom A. Blomom. Teda nemý film s napísanými dialógmi. Film začína u Fridricha von Kammachera v dome, ako šibne jeho žene. Naproti tomu, kniha začína na parníčku smerujúceho do Anglicka a až pozvoľne sa dozvedáme, prečo Fridrich opúšťa svoju ženu a vlasť. Vo filme sa nerieši nezletilá Ingigerd a jej vystúpenia v New Yorku, tam už je zrelá žena. Bezruký Stoss nehrá nohami na trúbku, ale v knihe na husle. Ani nehrá karty a pije víno, ale strieľa z pušky. To je však drobný detail a film sa vcelku drží knižnej predlohy. Zaujímavé je, že film má dva konce. Jeden, šťastný, podľa knihy a druhý tragický, vraj pre ruský trh. V ňom Fridricha porazí od šťastia.  
Kultový román Hlava XXII režíroval v r.1970 M.Nichols. Samozrejme dvojhodinový film neobsiahne 500 stranovú knihu. Ale v podstate absurdnosť velenia armády obsiahne rovnako ako kniha. Film preskakuje ako kniha, ale trocha inak. Luciana sa neobjavuje ako recepčná v knihe. Nately nezahynul pri nálete vlastných lietadiel na Pianosu, ale pri zrážke vo vzduchu. Vo filme ani nie je, ako sestra Natelyho štetky naháňala Yosarianna. Záver je iný. Yosarrian utekal stopovať, ale vo filme sadol do člna a pádloval na mori do Švédska.
Svojho času poburujúci román E.Zolu Nana som našiel o5 len v nemom filme z r.1926 od režiséra J.Renoir-a. Režisér si nedal veľkú námahu s výberom hlavnej postavy. Obsadil jednoducho svoju ženu, herečku C. Hessling. V knihe je kurtizána Nana opísaná ako blonďavá krásavica, no vo filme vyzerá dosť priemerne s hnedými vlasmi. Adaptácia z r.1954 vyzerá dôveryhodnejšia, ale nenašiel som okrem útržkov celý film. Takmer sto ročný film je zjednodušený. Nie je v ňom napr. Nanin syn Louis. Žiadne krvavé scény ako v knihe. Záver je tiež iný, nie veľmi dramatický. Nana zomiera pri Rose, no vo filme sa zdá že len blúzni na rukách milenca Muffata. Vcelku však zachytáva podstatu diela, i niektoré detaily ako chamtivú slúžku. Odporúčam však knihu, ktorá je pikantnejšia, dramatickejšia, krvavejšia ako film z r.1926.

Žiadne komentáre: