21.12.16

Knihy vs. filmové spracovanie 20

Našej biednej mestskej knižnici dochádza dych, resp. knižky a je čoraz ťažšie nájsť normálne diela a ich filmovú podobu. Vytrvalo však pokračujem.

Kniha Stratené dievča od G. Flynn bol sfilmovaná hneď ako sa stala bestsellerom. V r.2014 ju sfilmoval D.Flincher. R. Pike zahrala psychopatickú Amy skvele. Film je v podstate podľa knihy, no celú 400 stranovú "bichľu" sa ani do 150min. nepodarilo vtesnať. Chýba tam jedna Amina indícia, po ktorú šiel Nick až kdesi do druhého mesta. Amini rodičia majú viac priestoru v knihe, rovnako aj Desi. Amy sa na úteku najskôr zoznámi s Jeffom, potom s Grétou. Dokonca sa pokúša pre Jeffa pracovať. Amy zabije Desiho až keď spí, nie, chudáka, v tom najlepšom ho podreže ako prasa vo filme. Podstatu, manželsku krízu a kde nič nie je tak, ako sa zdá, film vystihol.
Film Biele peklo natočený v r.2001 H.Martins-om berie len námet z knihy Kam až kroky dovedú. Scéna so ženou Farella a listom je vymyslená. Vymyslená je scéna s dopisom a nahým chlapcom. Aj scéna s tuleňom atď. Rusky nadporučík tiež v knihe nie je, ani lekárka. Vlastne len rámec knihy je zachovaný. Veľa vecí, postáv je iných. Preto nemá význam sa tu rozpisovať
Smrť v Benátkach natočil v r. 1971 režisér L.Visconti. Paradoxne film trvá dlhšie ako prečítať útlu knižôčku. Je to vraj literárny klenot, ale nudné. Vcelku je film podľa knihy. Gustav je však vo filme hud. skladateľ, ale v knihe spisovateľ. Hoci T. Mann skryl za spisovateľovu postavu práve skladateľa Gustava Mahlera. Jeho hudba sprevádza i film. Film začína inak ako kniha, priamo príchodom Gustava do Benátok. Niektoré scény sú tam vymyslené, napr. spomienky Gustava na prostitútku.
Kontroverzná a namyslená panovníčka Maria Antoinetta sa objavila v životopisnej knihe od S. Zweig-a. V porovnaní s knihou bol jej životopis vo filmoch rozkúskovaný. Film z.1938 nemám možnosť vidieť. Vzhliadol som film z r.2006 režírovaný S.Coppol-om, kde je zachytená tá lepšia polovica jej života. Končí odchodom kráľ. rodiny to Paríža. Je to verné spracovanie, nespomína sa aféra s náhrdelníkom. Tá je spomenutá v inej snímke z r.2001 (Aféra náhrdelníka, r.Ch,Shyer). Ak by sa sfilmoval celý životopis, určite by to bola skvelá drama ako je kniha.

Žiadne komentáre: