11.1.15

Knihy vs. filmové spracovanie 16

Známy je román T.Capote-ho Chladnokrvne. Film je z r.1967 od režiséra R. Brooks-a. Začiatok filmu je iný ako v knihe. V knihe sa oboznamujeme s mestečkom Holcomb a jeho obyvateľmi. Vo filme prichádzajú na scénu hneď zločinci. Perry sa však nestretol s Dickom na aut. stanici, ale v kaviarni. Film pochopiteľne neopisuje všetko. Nie je tam napr. cesta vrahov na Floridu. Detektívi sa nikdy nestretli s Perryho otcom. Stretli sa s jeho sestrou. Tá vo filme nie je. Nikde nie je v knihe spomínaná cena za popravu. Vo filme sa objavil rozprávač, reportér, ale nie Capote, v rozhovore s Perrym na konci pred popravou. Perry žuval do konca žuvačku, no v knihe ju vypľul do rúk detektívovi.
Nikomu to nepovedz je napínavá a ľahko čitateľná kniha od M.J. Clark. Sfilmovaná v r.2006 režisérom G. Canetom. Iné sú mená vo filme ako v knihe. Elizabeth je na plátne Margo, priezvisko Beck sedí. V knihe má krátke vlasy v kamere na ulici, v knihe dlhé. Otec identifikoval Eliz v márnici a bratom. Scéna prebehnutia Becka cez diaľnicu je vymyslená. Rovnako aj keď si Beck privolal gangstra Tyresa. Nie je tam napadnutie policajta. Číňan je vo filme nosí sukňu. Beck s Gonzalesom v knihe nepobil. Číňana, ženu nezastrelil gangster pri únose Becka. S Eliz nemal Beck letenku do Buenos Aires, ale do Afriky. Lizin otec Hoyt, vyslúžilý to policajt, sa nezastrelí doma, ale u pracháča Nevila (v knihe sa volá Scope), potom, čo ho odbachne v knihe. Nezatknú Scopa policajti, ale umiera Hoytovou rukou. V knihe sa nakoniec dozvedáme, že mladého Nevila zastrelil sám Beck, nie Eliz. Becka vytiahol z vody tulák Jeremiah, nie svokor Hoyt ako vo filme.
Škótska sága Pieseň zapadajúceho slnka (Sunset song) od. L.Gibbona  bola natočená len ako TV miniséria v r.1971. U nás sa nevysielala, preto som si ju pozrel na youtube v pôvodnom znení. Hoci útla knižka má 240 strán, seriál má vyše 4h. Pravý opak toho ako filmové adaptácie bývajú. Tak som si ho pozrel zrýchlene. V podstate sa drží knižnej predlohy, výroky, myšlienky sú doslova prevzaté z knihy. Len drobné detaily tam nie sú. Na to, že je to tak dlhý TV film sa mohol režisérka M. Armstrong posnažiť. Nespomína sa tam obuvnik Pooty, výrub stromov v okolí, či svadba Chris s farárom na konci. Zrovna tento rok sa pripravuje celovečerný film, tak sa nechám prekvapkať.

Žiadne komentáre: